09.06.2021

Omogućen je prijenos podataka za prijevoznike i vozače

Prema Pravilniku o prijenosu podataka u središnju bazu tahografskih podataka te načinu vođenja evidencije o radnom vremenu mobilnih radnika (NN 109/2018) prijevoznici  su dužni u SOTAH prenijeti sve tahografske podatke koji se odnose na aktivnosti koje izvrši prijevoznik ili koje su izvršene za tog prijevoznika  te evidentirati aktivnosti vozača za razdoblje dok vozač ne upravlja vozilom .

Obveznici prijenosa podataka u SOTAH mogu to učiniti samostalno ili u suradnji s pravnim ili fizičkim osobama koji obrađuju tahografske podatke.

Napominjemo kako preuzimanje  podataka iz tahografa uključuje kopiranje podataka zabilježenih u memoriji tahografa i tahografske kartice zajedno s digitalnim potpisom kako je definirano Uredbom (EU) 165/2014. Svi podaci u standardnom formatu preuzeti iz tahografa prenose se elektroničkim putem u SOTAH korištenjem sigurnog komunikacijskog kanala.  Također, trenutno je u izradi servis za automatizirani prijenos tahografskih podataka (datoteka).

Prijenos tahografskih podataka je uspješan ako SOTAH potvrdi identitet i autentičnost pošiljatelja i ako se u postupku provjere podataka preuzetih iz tahografa, utvrdi kako je digitalni potpis valjan i da podaci nisu mijenjani ili brisani.

Protokol o prijenosu i provjeri tahografskih podataka možete pronaći ovdje.

Preuzimanje i prijenos podataka u SOTAH provodi se u propisanim vremenskim intervalima ili češće vodeći računa da su u SOTAH preneseni svi podaci koji se odnose na aktivnosti koje izvrši prijevoznik ili koje su izvršene za tog prijevoznika.

Prijenos iz tahograf uređaja obuhvaća minimalno slijedeće grupe podataka: o aktivnostima, o događajima i pogreškama i tehničke podatke.

Prijevoznici su dužni osigurati da su u SOTAH sustav preneseni svi tahografski podaci za proteklo razdoblje od najmanje 12 mjeseci.

Cookie policy

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite web-stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića opisanih u nastavku:

Postavke Prihvaćam neophodno Prihvaćam